Sprinter-Forum    
 

Go Back   Sprinter-Forum > T1N Sprinters > T1N Talk

T1N Talk General Discussions related to T1N Sprinters.


 
Thread Tools Display Modes
Old 03-09-2015, 03:32 PM   #1
RileyC
2002 140 shc, 2005 158 sh
 
Join Date: Jul 2014
Location: Mills River, NC
Posts: 54
Thanks: 19
Thanked 22 Times in 18 Posts
Default OM647 engine tick/tap once warm on acceleration.

Hey everyone, Some background: I'm a relatively new forum member and Sprinter owner. I bought this rough looking van, but what I thought was a good running van this past July. It has 210k miles and I don't really know its service history or how it was treated in its past life. I have been constantly working on it since purchasing, and had finally gotten it to a point where I thought I was done working on it for a while. The Forum has been an invaluable resource for me during this process.
Here is the issue I'm having: Once the engine is warm and accelerating it makes what sounds like a valve tick to me. Its louder when going uphill at highway speeds. Its quiet when at idle or when you rev the engine up in park. The check engine light is off, having the blower fan on or off doesn't make a difference. The oil has recently been changed. Its getting 22mpg and finally has good power after replacing maf and freeing up turbo linkage. I think its a new noise, maybe it wasn't as noticeable before the van got its mojo back.
My questions are: what causes this noise and what can I do to rule out different causes? and if it is internal to the engine can anything be done to "safely" clean or flush the engine? Thanks, I know this is long winded, just wanted to give as much info as possible. I can try and record the noise with my phone when driving to work this afternoon but I don't know if it will be loud enough to be discernable on a recording. Oh, I have not been carrying heavy loads thus far.
RileyC is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2015, 12:58 AM   #2
RileyC
2002 140 shc, 2005 158 sh
 
Join Date: Jul 2014
Location: Mills River, NC
Posts: 54
Thanks: 19
Thanked 22 Times in 18 Posts
Default Re: OM647 engine tick/tap once warm on acceleration.

I tried recording the noise with my phone, but you cant hear it very well. Its a clicking or ticking sound. I may try and change the oil and filter a couple of times in the next thousand miles or so and see if that quiets it down. If anyone has any suggestions, let me know.
RileyC is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2015, 07:34 PM   #3
Talbott594
Talbott594
 
Join Date: Aug 2013
Location: Danville,Va.
Posts: 47
Thanks: 14
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Re: OM647 engine tick/tap once warm on acceleration.

Did you ever figure out your ticking? Mine ticks too. Mine ticks all the time. Tick,Tick,Tick,Tick,Tick,and so on. Mine actually ticks louder when you first crank it, then in seconds it gets lower but still ticks.
__________________
2004 Freightliner T1N Sprinter 2500 158" OM647
Talbott594 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2015, 09:07 PM   #4
derekhski
 
derekhski's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: PORTLAND OREGON
Posts: 478
Thanks: 494
Thanked 265 Times in 177 Posts
Default Re: OM647 engine tick/tap once warm on acceleration.

have either of you looked at your injectors? I ask as I have the tick to, some days no tick, some days a tick..... I thought I saw a note some time back pointing to that its on of the signs of black death, but to scared and not enough time to take the panel cover off on top of the engine and look. (daughters 3, wife wants some me time)(different story) Just asking? Interested in what you have done to research and will advise when I do?
__________________
2002 118" Passenger 250,000
upgraded to 16" wheels Falken WildPeak
Also Running LT215/85R16 Continental (they fit)
Sumo Springs F/R, Monroe F/R,
Qpax Light Bar
Daughter calls it the "Daddy Bus"
(was RedDino's at some point)
Portland Oregon USA
derekhski is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2015, 11:08 PM   #5
surlyoldbill
 
surlyoldbill's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: richmond, ca
Posts: 6,974
Thanks: 2,360
Thanked 2,517 Times in 1,710 Posts
Default Re: OM647 engine tick/tap once warm on acceleration.

8 torx bolts, less than 2 minutes to remove cover....
__________________
Former owner of Surly Mobile:
2003 140shc 2500 passenger model, now owner of Transit T250 148MR 3.7
mobile design office, cargo hauler, family shuttle, action adventure base
surlyoldbill is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2015, 03:30 AM   #6
glas1700
 
glas1700's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Woodside, CA
Posts: 812
Thanks: 67
Thanked 333 Times in 253 Posts
Default Re: OM647 engine tick/tap once warm on acceleration.

Quote:
Originally Posted by derekhski View Post
have either of you looked at your injectors? I ask as I have the tick to, some days no tick, some days a tick..... I thought I saw a note some time back pointing to that its on of the signs of black death, but to scared and not enough time to take the panel cover off on top of the engine and look. (daughters 3, wife wants some me time)(different story) Just asking? Interested in what you have done to research and will advise when I do?
Better to take a few minutes and inspect for black death than to let it go until it's really difficult to clean up.
__________________
Byron
07 Itasca Navion
06 Sprinter 3500 Cutaway
97 Geo Tracker 4WD toad
glas1700 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to glas1700 For This Useful Post:
angolaron (04-01-2015)
Old 04-05-2015, 09:19 PM   #7
MercedesGenIn
Mercedes-Benz Resource
 
MercedesGenIn's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: UK
Posts: 534
Thanks: 152
Thanked 425 Times in 264 Posts
Default Re: OM647 engine tick/tap once warm on acceleration.

If the tick diminishes slightly when you press the brake at idle - suspect vac pump as source of noise.

All the best
Steve
__________________
www.mercedes.gen.in - The Mercedes-Benz Resource
MercedesGenIn is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT. The time now is 11:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.