Sprinter-Forum    
 

Go Back   Sprinter-Forum > NCV3 Sprinters > NCV3 4x4 Talk

NCV3 4x4 Talk General Discussions related to NCV3 4x4 Sprinters.


 
Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2019, 09:51 AM   #1
Mathewst
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 5 Posts
Default Low range and acceleration problem

Its vs30 not ncv3 but anyways oberaigner system doesnt seems to be changed maybe somebody here will know..

Hi guys I have this strange problem it occurs only in low range, for while after you engage lowrange it works fine, then suddenly it might happen after 10km or wont happen 3 hours hard riding. Esp enabled or disabled it doesnt make difference. It doesnt seems to follow manual shifting after error happens like d1 is visible fex but it is surely not d1 engaged (maybe hi range d1?)
Its 2019 vs30 4x4 319cdi

Basically you have accelerator pedal floored and it stops accelerating engine goes to idle. Result is hard shaking as if younfloor pedal and release it in some intervals. Starting and stopping engine always works, soemthimes it goes to normal in few minutes sometimes it wont.
Any suggestions? To mention I have size biiger wheels than stick and van is fully loaded with options. All electronics are present.
Mathewst is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2019, 02:01 PM   #2
Midwestdrifter
 
Join Date: Sep 2013
Location: Charlotte NC
Posts: 10,043
Thanks: 1,960
Thanked 6,656 Times in 4,202 Posts
Default Re: Low range and acceleration problem

If a 4x4 owner can confirm, does the trans start ins 1st or 2nd gear when in low range?

What you describe sounds like a transmission issue. Possibly torque converter related.

My other thought would be a sticky EGR valve, but you undoubtedly have very low miles.
__________________
2004 T1N | Overland Conversion in Process Completed...For now... | 187,000 miles | 140" | High Roof | My Build Thread
Another Random Blog | http://VagariesAbound.blogspot.com
Midwestdrifter is online now   Reply With Quote
Old 09-03-2019, 02:17 PM   #3
4wheeldog
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 865
Thanks: 503
Thanked 505 Times in 337 Posts
Default Re: Low range and acceleration problem

I wonder if it is a brake switch issue.
The computer doesn't let you use both the throttle and the brake at the same time. It cuts power if it senses the use of both controls.
4wheeldog is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2019, 03:12 PM   #4
Mathewst
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 5 Posts
Default Re: Low range and acceleration problem

Brake switch idk why starting and stopping resets it?
There seems to be 8gears in lowrange same as in high range
Car has 10k kms
Mathewst is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT. The time now is 08:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.